Vaniljekranse med tradition

Vaniljekranse skal der bages. Opskriften på mine vaniljekranse er en af de småkager jeg har taget med mig fra min mors opskriftsbog.

 

Vaniljekranse til kaffen

I år bager jeg vaniljekransene lidt større end jeg plejer. Min datter kommer på besøg i dag, og da det er en af hendes yndlingssmåkager, skal de selvfølgelig være klar når hun kommer med hendes lille datter Kaya på 1½ år.

Vaniljekranse:

Min mor havde en elektrisk kødmaskine, som vi brugte til at producere lange strimler af dej, som blev skåret efter min mors strenge øjemål. Så de fik den rette størrelse. Min mor var meget påpasselig med at de skulle have den rette længde. Jeg fik kun lov til at håndtere kniven de sidste år hun levede.

Jeg bruger en sprøjtepose til at få de stjerneformede kranse.

Vaniljekranse sprøjtes på pladen

Det er lidt af et arbejde at få dejen ud af sprøjten. Mens jeg står midt i arbejdet sværger jeg, at jeg køber en kødhakker til næste år, hvor jeg kan sprøjte dej med den rigtige stjerneform ud, uden besvær.

Tidligere gemte jeg småkagerne af vejen, så de kunne holde til jul. Men jeg er efterhånden kommet til den erkendelse, at småkagerne skal spises i december måned, og de fleste skal helst være spist inden juleaften.

Når det først bliver jul, er det julekonfekten, der er rift om, og småkagerne bliver i skålen. Og hvem gider spise Julesmåkager i januar

Ingredienser:

Der bliver ca 120 stk

  • 500 g hvedemel
  • 400 gr smør
  • 300 g sukker
  • 1 æg
  • 120 g mandler
  • Frø af 1 1/2 vaniljestang

Tilberedningstid: 3  timer til at ælte dej og nedkøling af dej.

Bagetid: 12 – 15  minutter ved 180 grader konventionel varme.

vanillekrans-thumb

Tilberedning:
Vaniljekranse med tradition

1 Mandlerne smuttes og hakkes fint.

2 Bland alle ingredienser til en fast dej. Hvis man bruger en elektrisk kødhakker skal dejen sættes i køleskabet i nogle timer til den er helt fast. Hvis man bruger en sprøjtepose, skal dejen blive ude og have  stuetemperatur.

3 Form små kranse på en plade med bagepapir. Kagerne bages ved 180 grader i 10-12 min.

4 Småkagerne lægges på en bagerist og kommes i en kagedåse, når de er afkølede.

Vaniljekransene kan holde sig i ca 4 uger.

Streg

Se også min opskrift på Brunkager

 

 

.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: