Gammeldags æbleskiver

Gammeldags æbleskiver som min mor bagte dem, serveret med flormelis og hjemmelavet hindbærmarmelade.

Æbleskivejern

 

Min datter og barnebarn på 1½ år er hjemme på besøg, og vi skal selvfølgelig have æbleskiver. Anne Christine står for bagningen på mit gamle æbleskivejern af støbejern, som hun er vild med.

Der er masser af traditioner forbundet med æbleskiver. Mange forbinder dem udelukkende med julen, hvor der serveres gløgg og varme æbleskiver.

Jeg forbinder ikke æbleskiver med èn særlig højtid, men derimod med mange forskellige lejligheder eller begivenheder. Som barn fik vi altid æbleskiver sankt Hans aften. Jeg husker også de særlige sociale arrangementer som byfester og havnefester, hvor der blev bagt æbleskiver efter den store guldmedalje, og hvor de traditionelle 3 æbleskiver blev serveret på paptallerkener med flormelis og syltetøj. Jeg mener at æbleskiverne blev stegt i palmin, hvilket jeg ikke er vild med.

Min mors æbleskiver var nu altid at foretrække, og jeg har oplevet mange sommeraftener, hvor jeg er kommet hjem til varme æbleskiver efter den ugentlige travaften i Almindingen, på Bornholm, hvor min far kørte travløb.

Som man kan læse i Wikipedia: Så stammer navnet æbleskiver fra den gang man vendte æbleskiver i æg og mel, hvorefter de blev stegt på panden. Nogle steder kommer man også æblemos i æbleskiverne, når de er kommet på panden og inden de bliver vendt.

 

Æbleskiver serveret med flormelis og hindbærmarmelade

Mine æbleskiver er bagt med gær, og stegt i smør.

Ingredienser:

Der bliver 35 æbleskiver.

  • 200 g mel.
  • 12 g gær.
  • 2½ dl mælk.
  • 90 g smeltet smør.
  • 5 æg.
  • Revet skal af ½ citron.
  • ½ tsk kardemomme.
  • 1 spsk sukker.
  • 1 knsp salt.
  • Smør til stegning.

Tilberedningstid: 1 time.

Hævetid: ½ time.

Æbleskiver in the making

Servering af æbleskiver

Tilberedning:
Gammeldags æbleskiver

Æbleskivedej:

1 Del æggene i blommer og hvider. Stil hviderne til side.

2 Smelt smørret og lad det køle lidt af.

3 Lun mælken og opløs gæren i mælken. Hæld det smeltede og let afkølede smør i mælken under kraftig piskning.

4 Kom mel, ægge blommer, revet citronskal, kardemomme, sukker og salt i skålen med mælk og smør. Pisk det godt sammen til en jævn konsistens. Dejen er ret flydende. Stil dejen til side i ½ time. Dejen er nu mere tyktflydende.

5 Pisk æggehviderne stive og rør dem sammen med dejen. Kom dejen op i en kande, som er nem at hælde af.

Bagning:

6 Varm æbleskivejernet op, hvad enten det er elektrisk eller på komfur. Kom en smule smør i hvert hul.

7 Fyld hullerne ¾ op med dej. Brug en strikkepind til at vende dejen med. Vend dejen halvt og fyld lidt mere dej i. Vend så dejen helt rundt, så du får en kugle. Blev ved med at vende dejen rundt, indtil æbleskiverne er blevet gennembagt.

8 Tag dem af og gentag bagningen, indtil al dej er brugt.

Server æbleskiverne med flormelis og syltetøj. Jeg server enten brombærsyltetøj eller hindbærsyltetøj til.

StregSe også min opskrift på Brownie med valnødder.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: