Hvedeknopper med surdej

Hvedeknopper med surdej er mit førstevalg, når jeg skal bage hvedeknopper til dagen før St. Bededag.

Jeg elsker de danske traditioner, og derfor gør jeg alt for at holde dem i hævd. Hveder med smør og ost skal jeg have dagen før St. Bededag. Så skal de selvfølgelig være hjemmebagte.

Hvedeknopper bagt med surdej

Hvedeknopperne bagt med surdej har mere smag end hvedeknopper bagt med gær, og så er de også noget sundere end hvedeknopper bagt med gær.

Selv om jeg holder på, at hveder ikke skal være grove og bages med kerner, så vil jeg gerne, at de smager bedre. Derfor foretrækker jeg at bage hvedeknopper med surdej.

Det er endelig lykkedes mig at finde frem til den rette surdej, som gør hvedeknopperne lette og smagfulde. Det er vigtigt at anvende mel med et højt proteinindhold. Jeg har anvendt Meyers hvedemel, som har et proteinindhold på 12%.

Jeg bruger en helt lys surdej, som er opfrisket. og derefter tilberedt til en ny surdej. Dejen har hævet i køleskabet natten over og er bagt dagen efter.

Tilberedningstiden er 1½ døgn med opfriskning og tilberedning af den endelig surdej. Jeg frisker surdejen op om aftenen, og starter om morgenen med at tilberede den nye surdej. Du kan tilberede den nye surdej inden du går på arbejde og så tilberede brøddejen, når du kommer hjem fra arbejde.

Du kan se, hvordan jeg frisker surdejen op her.

Hvis du heller vil bage hvedeknopperne med gær, så finder du opskriften her.

Ingredienser:

Ny surdej:
  • 25 g opfrisket lys surdej.
  • 100 g hvedemel min 12% protein.
  • 100 g vand opvarmet til 30 grader.
Brøddej:
  • 260 g lunkent mælk.
  • 250 g lunkent vand.
  • 1 kg hvedemel.
  • 2 æg.
  • 75 g rørsukker.
  • 20 g salt.
  • 2 tsk kardemomme.
  • 50 g smør.
  • 225 g ny surdej.
  • 50 g vand til eau de bassinage.

Hvedeknopper til hævning

Hveder med surdej

Tilberedning:

Ny surdej:
Dag 1 om morgenen mellem kl. 6.00 og 8.00:

1 Lun vandet i mikrooven. Det må ikke være kogt vand, som er afkølet. Rør ingredienserne sammen. Læg et klæde over og lad surdejen stå og udvikle sig på køkkenbordet til om eftermiddagen.

Dag 1 om eftermiddagen:

2 Lun vand og mælk sammen med smørret. Kom melet i en skål og bland vand, mælk, smør, æg og kardemomme i.  Ælt dejen sammen og lad den stå og hvile på køkkenbordet i 30 minutter.

3 Kom surdejen over dejen og bland den i dejen ved at vride og dreje fingrene rundt i dejen. Løft op i siden af dejen og fold den ind over midten. Du må endelig ikke ælte. Lad dejen hvile overdækket i 30 minutter.

Eau de bassinage:

4 Hæld halvdelen af de  50 g vand over og arbejd det ind i dejen, som med surdejen.

5 Strø sukker og salt over dejen og hæld resten af vandet over. Arbejd sukker, salt og vand ind i dejen ved igen at vride og dreje fingrene rundt. Fold dejen ved at løfte siderne op og ind over midten. Lad dejen hvile overdækket i 30 minutter.

Foldning:

6 Løft op midt under dejen og løft den bagover. Drej fadet og gentag. Dejen foldes fire til fem gange, så du er kommet hele vejen rundt. Lad dejen hvile overdækket i 30 minutter.

7 Gentage foldningen. Lad dejen stå overdækket 1 time på køkkenbordet før den sættes i køleskabet natten over.

Dag 2 formiddag eller eftermiddag:

Du kan bage hvedeknopperne om formiddagen eller om eftermiddagen.

8 Tage dejen ud af køleskabet og læg dejen på et melstrøet bord. Brug helst ikke for meget mel. Del dejen op i 20 lige store stykker og form dem til boller.

9 Læg bollerne i en bradepande dækket med bagepapir. Lad dem hæve i 2 – 3 timer. Til boller er vokset sammen.

10 Bag hvedeknopperne I ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter.

11 Lad dem køle af på en rist inden de skæres over og ristes i ovnen.

Jeg rister hvedeknopperne ved 200 grader konventionel varme indtil de er gyldne.

Server dem med smør og ost.

Glædelig St. Bededag.

Streg

Se også min opskrift på Hvedeknopper bagt med gær.

 

 

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: