Salade Niçoise med haricots verts og kalamata oliven

Salade Niçoise eller tunsalat med haricots verts og kalamata oliven.

 

Salade niçoise

Sommer og salat hører sammen. Jeg synes at det skal være let at tilberede middage om sommeren, hvor man ikke har lyst til at stå for længe i køkkenet. Salade Niçoise er en klassiker, som jeg også kan lide at ændre lidt på afhængig af, hvad jeg kan få af grønt.

De faste ingredienser som, tun, ansjoser, haricot vert, æg og oliven, skal jeg kæmpe for at ændre. men indimellem lykkes det. Jeg har denne gang sprunget over ansjoserne.

De græske kalamata oliven er meget kraftige i smagen, og derfor har jeg jeg undladt de traditionelle ansjoser. Jeg elsker feta, som jeg synes passer godt til retten.

Tun er en omstridt fisk,
når det handler om bæredygtighed.

Jeg afholdt mig i en periode fra at købe tun på dåse, da jeg synes at det har været svært at finde ud af at købe den fisk, som er fanget på den mest hensigtsmæssige måde og den type fisk som er den hurtigst regenererende fisk.

Nu kan man heldigvis købe tun, som er mærket med ASC eller MSC – Marine Stewardship Council.

  • ASC – Aquaculture Stewardship Council – er en ny uafhængig mærkningsordning for miljømæssigt og socialt ansvarligt opdræt af fisk og skaldyr – også kaldet akvakultur.
  • ASC er stadig under udvikling, men det skulle være muligt nu at finde ASC-produkter i butikkerne.
  • ASC skal sikre at fisk og skaldyr er opdrættet på en ansvarlig måde i forhold til det omkringliggende miljø, samt den lokale befolkning, og brugen af antibiotika, næringsstoffer og hjælpestoffer bliver begrænset og kontrolleret.
  • Desuden skal foderet til de opdrættede fisk komme fra bæredygtige, vildtfangede fisk, der er fanget til havs i ikke-overfiskede områder og efter internationale retningslinjer.

MSC mærket er blåt og er et mærke for uafhængigt certificeret fiskeri. Det en garanti for de fisk og skaldyr som sælges med mærket er fisket efter bæredygtige principper.

MSC mærket tun kan fås i COOP.

Ingredienser:

Opskriften er til 2 personer:

  • 1 dåse tun i olie mærket MSC (det handler om bæredygtighed, som jeg har skrevet om sidst i denne artikel).
  • 2 æg.
  • 4 spsk græske kalamata oliven uden sten.
  • 200 g friske haricots verts.
  • 2 spsk kapers.
  • 50 g feta.
  • Basilikumblade til pynt.

Dressing:

  • 4 spsk olivenolie.
  • 1 spsk hvidvinseddike.
  • ½ tsk dijonsennep.
  • 1 spsk flydende honning.
  • Salt og peber,

Tilberedningstid: 30 minutter.

Tilberedning:
Salade Nicoise

1 Dræn tun for olie.

2 Kog æggene. De skal ikke være helt hårdkogte. Jeg kommer æggene i koldt vand og koger dem 5 minutter. Når de er kogt skal de køle af og pilles.

3 Nip dine haricots verts. Sæt let saltet vand over i en kasserolle. Kom haricots verts i det kogende vand, og lad dem småkoge i 5 – 8 minutter. Bønnerne må gerne være al-dende. Hæld dem i et dørslag og lad dem køle af.

4 Skær æggene i kvarte.

Dressing:

5 kom sennep og balsamicoeddike i en lille skål og pisk det sammen til en ensartet væske. Tilsæt olivenolien og den flydende honning.  Smag til med salt og peber

Anretning af Salade Niçoise 

6 Anret haricots verts, tun og de kvarte æg på to tallerkener.

7 Kom kapers over æggene. Fordel de græske oliven over bønner og tun. Hæld dressingen over salaten.

8 Smulr til slut fetaen over salaten og pynt med friske basilikumblade.

 

Streg

Prøv også min opskrift på salat med Serranoskinke.

Søgeord: Salat, Salade Nicioise, Nicoise, Nisoise, Tun

 

 

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: